free hit counter

Misteri Kehidupan Yang Kita Mengalami

talent is overrated

Perkara yang saya ingin ceritakan ini berlaku sekitar pada tahun 1978. Ia berlaku di sebuah syarikat gergasi dari Amerika Syarikat yang bernama Procter & Gamble. Perkara yang berlaku adalah di ibu pejabat syarikat itu yang terletak di Cincinnati. Bagi mereka yang tidak tahu apakah itu syarikat Procter & Gamble, ianya merupakan sebuat syarikat edar antara … Read more

Menjadi Lebih Bertuah – Sebuah Buku Yang Memanfaatkan

The Luck Factor

Dua minggu lepas saya sempat pergi mengunjungi ke Sunway Piramid untuk mencari buku yang saya ingin beli, iaitu “Menjadi Lebih Bertuah.’ yang telah berada di pasaran. Nama Inggeris untuk tajuk buku ini adalah “The Luck Factor“. Pada asalnya saya pergi ke kedai buku Popular dahulu tetapi nampaknya buku yang  saya cari itu tidak dipasarkan di … Read more

Petua-petua Untuk Membina Tabiat Baik

bina tabiat baik

Berdasarkan tajuk di atas, itulah merupakan tips yang saya ingin kongsikan pada hari ini. Bagaimana seseorang ingin mengubah tabiat buruk dan seterusnya membina tabiat yang baik? Secara umumnya, terdapat dua langkah yang perlu diambil untuk mengubah tabiat kita. Langkah pertama ialah kita perlu mengetahui apakah tabiat buruk yang kita ingin ubah. Oleh tu, adalah perlu … Read more

Cara-cara Capai Impian dan Matlamat Paling Pantas

capai impian

Topik hari ini adalah tentang ‘sesuatu yang hilang’. Macam lirik lagu cinta pula. Setiap orang daripada kita pasti mempunyai impian. Walaupun sekurang-kurangnya satu, betul tak? Hal ini kerana kita mahu dianggap unik dan mencapai ‘sesuatu’ dalam kehidupan. Dalam kehidupan ini kita merasakan ingin melakukan ‘sesuatu’.Kita mahu mencipta ‘sesuatu’. Walaupun perkara itu mungkin kecil bagi pandangan … Read more

Kepandaian Emosi dan Cara Mudah Tarik Perasaan Gembira

rasa gembira

Baru-baru ini saya ada menerima satu email dari seorang pakar motivasi tentang cara nak dapatkan kegembiraan. Saya pasti perkara ini bukanlah perkara baru. Malah ada yang tahu dan mungkin juga dah lupa teknik yang berkesan tersebut. Teknik ini bukan susah sangat untuk amalkan. Semua orang pun boleh buat. Maksudnya semua orang boleh menikmati rasa gembira … Read more

7 Tip Hebat Sewaktu Bangun Tidur

bangun pagi

Bayangkan kita tak dapat bangun dari tidur. Kita sudah kembali ke tempat asal tanpa bersedia. Kita pergi tak akan kembali. Pergi buat selama-lamanya. Baiklah. Saya berhenti nak mencarut perkara yang bukan-bukan. Saya nak berkongsi beberapa tip yang hebat sewaktu bangun tidur. Kita tidur pada waktu malam dan bangun keesokan harinya. Dalam pada itu ada juga … Read more

Dendam Orang Berjaya

dendam orang berjaya

Jom sembang pasal dendam. Semua orang yang sudah dewasa tahu apa itu dendam. Kalau orang buat aniaya sama kita, kita akan berdendam. Dengan kata lain nak balas balik penganiayaan yang telah kita alami. Contoh-Contoh Dendam Memang biasanya kalau berdendam mesti nak balas dengan balasan yang setimpal ataupun lebih. Ini saya nak bagi beberapa contoh: Gaduh … Read more

Mantera Motivasi Dan Kriteria Orang Berjaya

berjaya

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar saudara dan saudari di sana? Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda berkenaan mantera motivasi. Ianya bukanlah mantera seperti yang digunakan oleh bomoh-bomoh. Ianya mengenai motivasi. Og Madino di dalam bukunya telah berkongsi mengenai mantera yang perlu diucapkan sepanjang hari. Menteranya sangat panjang, tetapi disini saya edit,pendekkan dan saya … Read more

Keyakinan Diri – Mentol Lampu Tidak Pecah

over-confident

Apa yang saya telah buat pada hari Sabtu yang lepas? Saya telah menghadiri atau lebih tepat lagi menjadi AJK untuk menjemput seorang ahli motivator untuk menghadiri ke UKM. Tujuan untuk jemputan ini adalah memberi ceramah kepada pelajar dalam membina keyakinan diri. Motivator yang disebutkan adalah seorang ustaz dari Hijrah Minda. Ustaz Hadi telah memberi banyak … Read more

Membina Sistem Kepercayaan Diri

bina kepercayaan

Sistem Kepercayaan Sistem kepercayaan adalah sesuatu yang amat penting dalam menentukan kejayaan seseorang individu. Jika individu itu mempunyai sistem kepercayaan yang positif, maka kebarangkalian untuk dia menjadi seorang yang berjaya adalah sangat tinggi. Kita pada hari ini adalah berdasarkan sistem kepercayaan kita yang telah diterapkan seketika dahulu. Jadi, jika kita kurang atau tidak berpuas hati … Read more